Trevelling Soča – Isonzo Cinema – TRENUTEK REKE

Trenutek reke, dokumentarni film o srečanjih ob Soči

r. Anja Medved, Nadja Velušček
produkcija  KINOATELJE, 2010
jezik slovenščina, italijanščina, furlanščina
video 63’

Kratka vsebina

“Soča je bila vedno mejna reka.V svoji razmeroma kratki strugi povezuje dve popolnoma različni pokrajini, Alpe in Mediteran. In res se zdi, kot da je sestavljena iz dveh osebnosti. Ima tudi dve imeni. Soča je ženska. Isonzo je moški. Soča je voda protislovij; privlačna in nevarna, znana po smaragdni barvi in krvavi fronti. Prva svetovna vojna v teh krajih ni uničila le življenj, vasi in polj, ampak tudi odnos, ki ga je tedanji človek gojil do narave. Preživeli so moral začeti iz niča in zdi se, da danes še vedno živimo v tem na hitro sklepanem svetu. Srečanja ob Soči razkrivajo protislovja, ki jih danes živimo v odnosu do narave. V primerjavi z življenjem reke, se človeško življenje zdi nepomembno in vendar človek danes lahko posega v zakone narave. V času, ko se odpravljajo politične meje, si moramo v odnosu do naše skupne reke, meje znati postavljati sami.”

Nadja Velušček, Anja Medved

Potujoči Kino Soča – Isonzo Cinema je mreža kulturnih prizorišč, ki se stekajo na obe strani meje za večjo in bolj enakomerno dostopnost kvalitetne filmske ponudbe v čezmejnem slovensko-italijanskem prostoru. Kino si utira filmsko strugo skozi celoten čezmejni teritorij od izvira do izliva reke Soče, da bi širil filmsko kulturo tudi v odročnejše kraje, denimo tja, kjer trenutno ni na voljo ustrezne infrastrukture za profesionalne in kvalitetne filmske projekcije. Vsako doživetje pričara svojstven stik okolja in podob, saj v isto filmsko reko ne stopiš dvakrat. Potujoči Kino Soča – Isonzo Cinema je del projekta Go Green Cinema, ki nagovarja širšo čezmejno javnost, lokalne prebivalce, naključne tuje obiskovalce in udeležence programov Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Nastaja s podporo Evropske unije iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.